Főoldal » Stresszoldás » Szorongás, a siker buktatója

Szorongás, a siker buktatója

Hiperaktivitás és figyelemzavarA szorongás bármikor kialakulhat: kritizálás, egy hangosabb megnyilvánulás vagy akár egy élethelyzet miatt. Soha nem tudhatjuk azt, hogy egy vélemény milyen szintű sebet üthet egy gyermekben.

Mi a szorongás?

Sok olyan gyereket látunk, akire azt mondják az óvodában, az iskolában hogy olyan kis szorongó mintha ez egy tulajdonság lenne, mint például hogy kék a szeme. Mintha ezen a tényen nem lehetne változtatni.

Szorongás, a siker buktatója

A szorongás azt jelenti, hogy az adott egyén fél attól, hogy valami rosszat tesz, fél attól, hogy ki fog kapni valamiért, amiről nem is tudja, hogy rosszul csinálta, fél a kritikától jöjjön az bárhonnan. Szülőtől, tanártól vagy akár a többi gyerektől. A szorongás számára megoldhatatlan ügy, egy iszonyatosan nyomasztó érzés, ami úgy tűnik nem ér véget soha.

Hogyan vehetjük észre, hogy a gyerek szorong?

  • nehezen beszél a napjáról, arról, hogy mit érzett aznap a többi emberrel, játszótársaival vagy óvónénivel, tanító nénivel kapcsolatban
  • fontos részleteket hagy ki a napi történésekből, amikről nem szívesen beszél
  • sokszor halk szavú, nem szeret szerepelni
  • elkezd elmesélni valamit, aztán hirtelen elhallgat
  • arca fehér, szeme karikás
  • olyan mintha mindig fáradt lenne
  • nincs kedve kimenni az udvarra, a levegőre, nem hajtja a játékkedv, nem lelkes
  • nehezen áll neki a kötelező napi feladatoknak is
  • halogatja azokat a feladatokat amik megmérettetéshez köthetők
  • az az érzése van, aki ránéz, hogy csak túlél minden nap, csak érjen haza csak legyen meg a házi csak legyen meg a fürdés és legyen már vége a napnak

A szorongás stresszoldással megoldható

Megkeressük a szorongás gyökerét és abban az életkorban megnézzük mi történt. A történteken természetesen változtatni nem tudunk, de a hozzá kötött érzelmen, IGEN! Valami, amitől félünk, átváltozik elfogadássá többé már nem negatív érzelem többé. Minden esetben egy negatív érzelemből egy pozitívat képezünk. Így a gyökéroknál megváltoztatjuk magát az élményt és bármikor amikor a jelenben ugyanez a régi rossz érzés jönne fel, többé már nem fog. A jelenben megváltozik a viselkedés. Természetesen mindenkinek kell valamennyi idő a változáshoz, de a gyerekek a leghamarabb tudnak változtatni, ez tapasztalat. Nagyobbakkal már tudunk érzelmekről beszélni, párhuzamokat húzni, kisebbekkel inkább rajzolással, feladatokkal segítünk. Minden esetben a gyermek saját maga hozza létre a változást.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Íratkozz fel hírlevélre!

Így időben tájékoztathatlak a soron következő eseményekről és programokról!

Kövess Facebookon!