Főoldal » Stresszoldás » Felkészülés az írásbeli felvételire, mentálisan

Felkészülés az írásbeli felvételire, mentálisan

A felvételi mindig komoly, nagy feladat és rendkívüli megterhelés a felvételizőnek és a szüleinek is. Mindent megteszünk gyermekeinkért, beíratjuk előkészítőre, magántanárhoz, otthon is nyúzzuk az előző évek felvételi tesztjeit. Közben pedig sokszor halljuk, ezt nem tudom, ez nekem nem fog menni, mi lesz ha nehezebb lesz, mi lesz ha épp akkor nem jut majd eszembe a válasz….

Bizony ez egy idegőrlő állapot, ami a felvételi előtti időszakban már a gyereknek sokszor annyira nehéz, hogy már aludni sem tud, folyton csak ezen jár az esze.

Mint szülő, biztos ezerszer mondtad, hogy de menni fog, meg hogy próbálj pozitívan hozzáállni, és aztán azt is tapasztaltad, hogy ennek ellenére mégis újra és újra a hatalmába keríti a gyermeked a félelem, mi lesz ha nem lesz olyan az eredmény, mint amit ő vár vagy amit éppen te vársz tőle.

Segítségére lehetsz gyermekednek, ha mentálisan is fel tud készülni a megmérettetésre, és ami a jó hír, hogy így a teljesítménye, a mentális felkészülés által, sokkal jobb lesz, mintha csak azon rágódna, hogy mi rossz történhet azon a bizonyos napon.

A feladat lényege, hogy a negatív hozzáállásból, pozitív hozzáállásra változzon a felvételiző érzése.

Ez egy vizualizációs feladat, elképzeljük, hogy hogy fog a lehető legjobban történni a felvételi.

Kérlek mielőtt nekiálltok, hívd fel a gyermek figyelmét, hogy ha a hallottaknak ellenállna a gondolkodása, pl ez úgy sem így lesz, akkor az nem baj, de amint észreveszi az ellenkező és egyben negatív gondolatot, azonnal állítsa meg és térjen vissza ahhoz, amit te mondasz neki. Nem baj, ha elkalandozik, de térjen vissza a hangodhoz.

A feladat:

A gyermek üljön le egy székre, te pedig állj mellé és helyezd az egyik kezed a homlokára a másikat a tarkójára. Mindegy hogy a jobb vagy bal kezedet teszed egyik vagy másik helyre. Mondjuk, hogy a jobb kezed van a homlokán a bal a tarkóján.

A gyermek csukja be a szemét, majd lélegezzen egy hosszút be és ki.

Ezek után te fogsz hozzá beszélni, olyan lesz, mintha egy meditációt tartanál.

Kérd meg, hogy gondoljon a felvételi napjára, felveszi a szép ruháját, minden a felvételihez fontos dolog össze van készítve a táskájába. Elindultok, majd megérkeztek a felvételi helyére.

Lássa önmagát, amint belép a terembe, ahol a felvételit írja majd, leül az asztalhoz, kiteszi az asztalra a tollat, innivalót, mindent, amire szüksége lehet.

Egy nagyon kedves tanárnő érkezik, ő felügyeli majd a felvételit. Amikor eljön az idő, elkezdni osztani a feladatlapokat.

Kérd meg gyermeked, hogy lássa saját magát, amint a feladatlapra néz, hogy felvidul az arca és pozitív izgalom tölti el, mert amint meglátja a feladatokat, tudja, hogy ilyet is csináltam már, ez is sikerült már, ezt is tudom hogyan kell megoldani. Lássa, amint csak ír és ír, minden faladat tud.

Lássa, amint végez és még mindig marad idő ahhoz, hogy átfussa és leellenőrizze a válaszokat.

Majd adja be a dolgozatot.

Kérd meg, hogy most vegyen egy mély levegőt és fújja ki.

A következő kép, amit kérd, hogy képzeljen el, az az, hogy megtudja az eredményt és nagyon boldog. Lássa, hogy nem csak ő boldog, hanem a szülők is boldogok és mindenki ott áll körülötte, család és barátok, akik fontosak neki, mindenki örül az elért eredménynek és gratulálnak neki.

Majd kérd meg, hogy válasszon ennek a sikernek egy szimbólumot (bármi lehet napocska, hold, szív bármi). Gondolatban tartsa magánál ezt a szimbólumot mindig így a felvételi napján is.

Ehhez a képhez fogja kötni a siker érzését így ez is segít neki majd a felvételi napján. Le is lehet rajzolni, vagy venni egy kis apróságot, amin ez a szimbólum szerepel.

Miután elképzelte a szimbólumot és hogy mindig nála van pl a zsebében, utána vegyen mély levegőt fújja ki és kinyithatja a szemét, te pedig elengedheted a fejét.

Ezt a gyakorlatot esténként végezzétek napi egyszer a felvételi előtti pár hétben, de a felvételi előtti napokban mindenképp.

Nagyobbak egyedül is végezhetik a feladatot, saját fejüket fogva.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a gyerek mégis szorong, aggódsz hogy valami nincs rendben, akkor keress meg és egyéni stresszoldást is végzünk.

Mindenkinek nagyon sikeres felvételit kívánok!


Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Íratkozz fel hírlevélre!

Így időben tájékoztathatlak a soron következő eseményekről és programokról!

Kövess Facebookon!