Hiperaktivitás és figyelemzavar

Lehetségesnek tartod, hogy viselkedése alapján hiperaktív a gyermeked? Vagy már papírod is van róla hogy az? Mit lehet tenni, hogyan tovább, hogyan lehet segíteni ezen a sokszor szülőnek is tébolyító, energiafaló helyzeten?

 Hiperaktív gyermek környezetében sokszor van feszültség, stressz, érzelmi kitörések, kiegyensúlyozatlan családi élet, veszekedések és elkeseredések. De nem kell  hogy mindig így legyen.

A düh, a szorongás, a félelem azok a reakciók amiket ilyen helyzetben tapasztalunk, de ha az ezzel járó stressz feloldódik, máris energikusan és pozitív életszemlélettel tekintünk mozgékony gyermekünkre. A gyermeknél a nem vagyok elég vagy nem vagyok elég jó érzések oldásával foglalkozunk, míg a szülőknek a tehetetlenség, düh vagy elkeseredettség érzésén segítünk. A jelenlegi érzelmi állapot mögött, régebbi traumák is húzódhatnak, ezért foglalkozunk a tanulás során az iskolában-óvodában szerzett negatív élményekkel, melyet egy hiperaktív gyermek biztos hogy megtapasztalt már.

Stresszoldás a segítség!

És mi történik ha oldjuk a stresszt a gyermeknél?

  • Jobban oda tud koncentrálni egy adott feladatra vagy játékra.
  • Könnyebben felismeri a részleteket.
  • Könnyebb neki odafigyelni egy kérdésre és időben választ adni rá.
  • Kitartóbb.
  • Összeszedettebb a napi feladatokban.

És mi a változás, ha a szülő támogatja gyermekét a  fejlődésben úgy hogy ő maga is részt vesz benne?

  • A megszokott tanácsok helyett, melyeket nem biztos hogy használni tudsz a mindennapjaidban, Te magad fogod megoldani a problémás helyzetet magabiztosan és sikeresen.
  • A sokat hallgatott kissé lenéző „miért nem neveled meg rendesen ezt a gyereket” típusú megjegyzések hatására lecsökkent önbizalmad helyreáll és már nem tör le, ha negatív kritika ér.

Ezen felül pedig csodás élmény ha együtt fejlődik a család és megannyi szeretettel teli pillanat érkezik, azok az élmények, amikre 20 év múlva is emlékeztek majd. Ezek azok a pillanatok, melyek egy negatív, szorongó, akadozva fejlődő, néha veszekedésekkel tarkított környezetbe nehezebben lépnek be, mint egy egyetértő, együttműködő, pozitív légkörbe.  Teremts olyan családi életet magad köré amire vágysz.